Skip to content Skip to footer

Ελαιωμάζομα & κήπος των εσπερίδων

Από την αρχαιότητα, οι Έλληνες πίστευαν πως το δέντρο της ελιάς και ο καρπός του είχαν θεϊκή προέλευση και αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Αυτή η αντίληψη αναδεικνύει τη σπουδαιότητα και τη διαχρονική αξία της ελιάς στη ζωή μας.

18 Νοεμβρίου έως 22 Νοεμβρίου

25 Νοεμβρίου έως 29 Νοεμβρίου

02 Δεκεμβρίου έως 06 Δεκεμβρίου

09 Δεκεμβρίου έως 13 Δεκεμβρίου

Από την αρχαιότητα, οι Έλληνες πίστευαν πως το δέντρο της ελιάς και ο καρπός του είχαν θεϊκή προέλευση και αμέτρητες ευεργετικές ιδιότητες για τον άνθρωπο. Αυτή η αντίληψη αναδεικνύει τη σπουδαιότητα και τη διαχρονική αξία της ελιάς στη ζωή μας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της θεματικής εβδομάδας, θα γνωρίσουμε από κοντά τη διαδικασία της συγκομιδής, η οποία παραμένει σχεδόν αναλλοίωτη από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα — μια διαδικασία που σέβεται τη φύση και τους καρπούς της, με τον πιο αγνό και παραδοσιακό τρόπο.

Η συγκομιδή της ελιάς ξεκινάει συνήθως τον Νοέμβριο, όταν ο καρπός αλλάζει χρώμα: από πράσινος γίνεται μωβ και σταδιακά σκουρόχρωμος. Μόλις συλλεχθούν οι ελιές, τις μεταφέρουμε σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο της περιοχής, όπου γίνεται η διαλογή. Εκεί, ο καρπός συνθλίβεται με μυλόπετρες και ο πολύτιμος χυμός του αναβλύζει. Στο τελικό στάδιο, διαχωρίζεται ο «υγρός χρυσός» — το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο — από το νερό.

Το μυστικό αυτού του εκλεκτού, αγνού, βιολογικού προϊόντος δεν είναι άλλο από τη βαθιά και πολυετή σχέση της οικογένειάς μας με τα δέντρα και τη γη. Είναι η αγάπη και η φροντίδα που περνά από γενιά σε γενιά, χαρίζοντας γεύση, ποιότητα και ψυχή σε κάθε σταγόνα.

Μαζί θα βιώσουμε όλη αυτή την τέχνη να ξετυλίγεται μπροστά μας, γεμίζοντας τις αισθήσεις μας με εμπειρίες, εικόνες και αρώματα μοναδικά.

Και αφού ολοκληρώσουμε το ελαιομάζωμα, θα συνεχίσουμε την ημέρα μας στον «Κήπο των Εσπερίδων», όπου θα μαζέψουμε πορτοκάλια, λεμόνια και μανταρίνια — ολοκληρώνοντας έτσι με τον πιο γλυκό και αρωματικό τρόπο τη βιωματική μας εβδομάδα.